header kiv
home actueel cursussen achtergrond contact roodrechts

 

 

wit midden kiv

Marian van Caspel
5 maal verbinding

  • 5 maal verbinding

giacomettietruskischKunst verbindt mensen onderling. Dat merk ik met name tijdens de reizen die ik begeleid. Kunst verbindt ook de aarde met de hemel, net zoals in het verhaal van de Jacobsladder aarde en hemel door middel van de trap met elkaar verbonden worden. Voor mijzelf heeft verbinding ook te maken met oude en moderne/hedendaagse kunst. Ik verbind die twee dingen graag met elkaar.

Giacometti (links) liet zich inspireren door Etruskische bronzen beeldjes (rechts, foto Conens & Van Wiechen). In mijn lezingen verbind ik die twee dingen graag met elkaar: oude en moderne/hedendaagse kunst.


chartresDit is het labyrint van de kathedraal van Chartres. Net als een bedevaart – waarmee het labyrint wel vergeleken werd – heeft het lopen van een labyrint een zuiverende, reinigende functie. Al lopende raak je in verbinding met jezelf of met de kern van je leven.

 

levensboom

In het beeld van ‘de as van de wereld’ wordt (o.a.) de boom gebruikt als verbindend element tussen drie werelden: hemel, aarde en onderwereld. Het gaat hier om de wereldboom of levensboom, in de Noordse mythologie Yggdrasil genoemd.

chagall

 


De Jacobsladder is een oud bijbels beeld voor de verbinding tussen hemel en aarde.

da vinci

 

Ik verbind graag mensen met elkaar. Voel ik me daarom aangesproken door Jacobus de Mindere, tweede van links in het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci? Let op de manier waarop hij zijn rechterhand op de schouder van Andreas legt en met zijn linkerhand Petrus aantikt om zijn aandacht te vragen. Daardoor verbindt hij niet alleen Andreas met Petrus, maar ook het meest linkse groepje, waarvan hij deel uitmaakt, met het tweede groepje apostelen.

 

 

golf pixels rechts

 

logo kiv
footer blokje kiv

 

Marian van Caspel-van Til

 

Van Meursstraat 54
3532 CK Utrecht

 

030 - 29343 84
06 - 135 125 45

 

www.kunstinverbinding.nl
info@kunstinverbinding.nl