header kiv
roodlinks home actueel lezingen achtergrond contact roodrechts

 

 

wit midden kiv

Deze cursus bestaat uit zeven bijeenkomsten van twee uur. Bij de cursus hoort een syllabus.

Ter introductie op de Divina Commedia zijn ook één of meerdere lezingen mogelijk.

> Dante lezingen

Kunst in verbinding De kus

Afbeeldingen:
• Rodin, De kus, tegen 1882.
• Odilon Redon, Dante en Beatrice, 1924.

 

Cursus

Dante’s Divina Commedia – zijn reis door hel, vagevuur en hemel in beeld gebracht

Dit jaar is het 700 jaar geleden dat Dante Alighieri overleed. Zijn Divina Commedia, kort voor zijn dood voltooid, behoort tot de grootste literaire werken van de Europese cultuur. Tijdens de cursus komen we er achter dat het verhaal van Dante meer over ons gaat dan dat we zouden kunnen bevroeden.

Kunst in verbinding Dante en BeatriceDe Divina Commedia van Dante Alighieri (1265-1321) – 700 jaar geleden geschreven – behoort tot de grootste literaire werken van de Europese cultuur. In honderd canti beschrijft Dante zijn denkbeeldige tocht door hel, vagevuur en hemel. Deze reis leidt uiteindelijk tot de Visio Dei, het zien van God. Elk van de drie rijken bestaat uit tien afdelingen, waarbij de hellekringen het spiegelbeeld vormen van de hemelen van het paradijs. Als begeleiders heeft hij de dichter Vergilius, zijn geliefde Beatrice en tenslotte de mysticus Bernard van Clairvaux.

Vele kunstenaars hebben zich in de loop der eeuwen door het beeldend taalgebruik van de dichter laten inspireren. In deze cursus wordt Dante’s reis in beeld gebracht aan de hand van kunstwerken van de 14e eeuw tot nu. U ziet middeleeuwse miniaturen en illustraties van onder anderen Sandro Botticelli, William Blake, Salvador Dali, Robert Rauschenberg en Juke Hudig.

De Commedia, zoals het werk oorspronkelijk heette, kent een enorme rijkdom aan personages: meer dan zeshonderd historische en mythologische figuren worden bij naam genoemd. Aan vele van deze personen zitten verhalen vast, zoals het ontroerende verhaal van de geliefden Francesca en Paolo, tijdgenoten van Dante. In de tweede kring van de hel, die van de wellustigen, worden zij in een razende storm eeuwig door de lucht rondgesleurd. Het beroemde beeld van Rodin, De kus, is op deze geliefden geïnspireerd.

Tijdens de cursus maakt u in grote lijnen kennis met het verhaal van de Divina Commedia, de opbouw ervan, de kunstenaars die zich erdoor lieten inspireren en de diverse vertalingen in het Nederlands. De Divina Commedia vertoont een gelaagdheid die interpretatie op verschillende niveau’s mogelijk maakt. Met behulp van uitstapjes naar de historie, psychologie, theologie, filosofie, astronomie en esoterie wordt het werk uitgelegd. Uiteindelijk komt u er wellicht achter dat het verhaal van Dante meer over uzelf gaat dan u had kunnen bevroeden.

Deze cursus bestaat uit zeven bijeenkomsten van twee uur. Bij de cursus hoort een syllabus. Ter introductie op de Divina Commedia zijn ook één of meerdere lezingen mogelijk.

 


 

 

golf pixels rechts

 

logo kiv
footer blokje kiv

 

Marian van Caspel-van Til

 

Van Meursstraat 54
3532 CK Utrecht

 

030 - 29343 84
06 - 135 125 45

 

www.kunstinverbinding.nl
info@kunstinverbinding.nl