header kiv
roodlinks home actueel lezingen achtergrond contact roodrechts

 

 

wit midden kiv

 

vezelay 1 kiv

vezelay 2 kiv

vezelay 3 kiv

Romaanse beeldhouwkunst in de Ste. Madeleine in Vézelay

Het Bourgondische plaatsje Vézelay is beroemd vanwege haar romaanse abdijkerk La Madeleine. De kerk was niet van het begin af aan Maria Magdalena gewijd. Dat schijnt pas na 1050 gebeurd te zijn toen de kerk onder het klooster van Cluny werd gesteld en vrij snel daarna er de vermeende relieken van Maria Magdalena aangetroffen werden.

Door deze relieken werd de kerk een belangrijke pelgrimskerk. Vézelay werd zelfs het startpunt van een van de routes die door Frankrijk naar Santiago de Compostella lopen. Buiten de prachtige romaanse architectuur zijn het vooral de gebeeldhouwde timpanen en kapitelen die een bezoek aan de kerk tot een bijzondere ervaring maken.

Met hun ontwapende verhaaltrant en het iconografisch programma (van een theologisch goed onderlegde geestelijke) zijn de kapitelen als het ware 'een volksbijbel in steen'. Aan de hand van voorbeelden uit het Oude Testament wordt het thema ‘goed en kwaad’ uitgewerkt. Verder komen op de kapitelen heiligenlevens en scènes uit de mythologie voor. Van de portalen in de narthex heeft de middelste een uniek timpaan. Het thema ervan – de uitzending van de apostelen - sluit mooi aan bij de beroemde preek die Bernard van Clairvaux in 1146 in Vézelay hield, waarin hij opriep tot de tweede kruistocht.


 

 

golf pixels rechts

 

logo kiv
footer blokje kiv

 

Marian van Caspel-van Til

 

Van Meursstraat 54
3532 CK Utrecht

 

030 - 29343 84
06 - 135 125 45

 

www.kunstinverbinding.nl
info@kunstinverbinding.nl