header kiv
roodlinks home actueel lezingen achtergrond contact roodrechts

 

 

wit midden kiv

 

ontmoeting 1 kiv

ontmoeting 2 kiv

onmoeting 3 kiv

ontmoeting 4 kiv

Verdiepingscursus: 'Ontmoetingen'

Musea exposeren graag hedendaagse kunst met een bedoelde of onbedoelde relatie tot ouder, gerespecteerd werk uit de collectie.

In deze cursus doen we iets vergelijkbaars: per les ‘ontmoet’ een ouder kunstwerk een nieuwere creatie. Voor deze ontmoetingen nemen we ruim de tijd, waarbij de cursisten een actieve rol spelen in het analyseren van kunstwerken. Het nieuwe kunstwerk kan contemporain zijn, maar ook ‘modern’. Zo liet de symbolist Odilon Redon zich voor zijn werk Gesloten ogen wellicht inspireren door het beroemde beeld De stervende slaaf van Michelangelo. Een schilderij van Jeroen Bosch was in 2000 voor Bill Viola uitgangspunt voor de video-installatie The Quintet of the Astonished.

In de derde les wordt een verband gelegd tussen de abstract-expressionist Mark Rothko en de romantische schilder Caspar David Friedrich. Toen Friedrich in 1809 zijn schilderij Der Mönch am Meer tentoonstelde, reageerde het Berlijnse publiek ontstemd over de ‘leegte’ in dat werk. Rothko veroorzaakte in de jaren vijftig een vergelijkbeer effect met zijn grote abstracte doeken. In de laatste les ‘ontmoet’ de in 2005 overleden schilder Constant zijn grote voorbeeld Titiaan.

Deze cursus bestaat uit vier bijeenkomsten van twee uur waarin een korte pauze is ingegrepen. Bij de cursus hoort een syllabus.
De cursus kan uitgebreid worden met meer ‘ontmoetingen’. 


 

 

golf pixels rechts

 

logo kiv
footer blokje kiv

 

Marian van Caspel-van Til

 

Van Meursstraat 54
3532 CK Utrecht

 

030 - 29343 84
06 - 135 125 45

 

www.kunstinverbinding.nl
info@kunstinverbinding.nl