header kiv
roodlinks home actueel lezingen achtergrond contact roodrechts

 

 

wit midden kiv

Roma femminile

Rome associëren we met mannelijkheid: keizers, consuls, gladiatoren en pausen. Zelfs de stichter was een man. Maar deze Romulus was een afstammeling van Venus, de godin van de liefde, van ‘Amor’: als je ROMA achterstevoren leest dan kom je bij de liefde uit! ‘Het vrouwelijke’ als ingang tot Rome levert een frisse kijk op de Eeuwige Stad.

kunst in verbindingTijdens deze lezing verkennen we de vrouwelijke kwaliteiten van de stad aan de hand van monumenten uit de klassieke oudheid, maar ook Goethe, Fellini en Anna Magnani komen voorbij. Anna Magnani speelde onder meer ‘mamma Roma’ in de gelijknamige speelfilm van Pasolini. Voor velen is zij de belichaming van Rome, de essentie van de Romeinse ziel.

We ‘bezoeken’ onder meer het Ara Pacis, het Altaar van de Vrede, dat Aeneas als stamvader van Rome laat zien. In een prachtig reliëf is zijn vermeende moeder, Venus Genetrix, uitgebeeld. Er vlakbij, ook op het Marsveld, bevond zich de grootste Egyptische tempel van het oude Rome, gewijd aan de Egyptische godin Isis, die zeer populair was onder de Romeinen. De Vestatempel op het Forum Romanum herinnert aan de Vestaalse maagden, die in de Romeinse tijd de belangrijkste vrouwen van Rome waren. Hun belangrijkste taak was het vuur in de tempel, gewijd aan de godin Vesta, aan te houden. Een van de Vestaalse maagden was, zo vertelt de mythe, Rhea Silvia. Zij brak de belofte van kuisheid en zou de moeder worden van Romulus en Remus.

De stad had ook een eigen godin, Dea Roma. Deze werd vereerd in de reusachtige tempel van Venus en Roma, die door keizer Hadrianus tussen het Forum en het Colosseum werd opgericht. Het Isola Tiberina is een eiland in de Tiber. Nog steeds is te zien dat het de vorm van een schip had. Het eiland was gewijd aan de god van de geneeskunst Asklepios. De slang waarmee hij wordt uitgebeeld wijst op de band die hij van oorsprong met de moedergodin had.

Een geplande reis ‘Roma femminile’ stond voor november 2020 op het programma van Labrys Reizen. Deze ging in verband met de corona-pandemie niet door, maar zal zeker nog eens aangeboden worden. Marian van Caspel begeleidt regelmatig reizen naar Italië en Frankrijk voor Labrys Reizen.


golf pixels rechts

 

logo kiv
footer blokje kiv

 

Marian van Caspel-van Til

 

Van Meursstraat 54
3532 CK Utrecht

 

030 - 29343 84
06 - 135 125 45

 

www.kunstinverbinding.nl
info@kunstinverbinding.nl