header kiv
roodlinks home actueel lezingen achtergrond contact roodrechts

 

 

wit midden kiv

 

apocalyps kiv

 

Apocalyps van Marc Mulders

In het jaar 2012 is de Apocalyps actueler dan ooit. Stevenen we af op het einde van de wereld of is 2012 een nieuw begin? In de Apocalyps (Openbaring) van Johannes, het laatste boek(je) van de bijbel,gaat het niet alleen om het einde van de wereld, maar ook om een hoopvol begin: het hemels Jeruzalem daalt in de eindtijd af op aarde.

Voor kunstenaars zijn de visioenen van Johannes op Patmos altijd een enorme bron van inspiratie geweest. Tot op de dag van vandaag: in 2006 maakte de bekende Nederlandse kunstenaar Marc Mulders een glas-in-loodraam met dit thema in Museum Catharijneconvent in Utrecht. Centraal in dit raam staat hoofstuk 12 van de Apocalyps. Daarin wordt de strijd tussen de ‘hemelvrouw’ die op het punt van baren staat en de ‘draak’ beschreven.

Het lijkt erop dat het werk van Marc Mulders steeds meer de kosmische reikwijdte krijgt die typisch is voor de Apocalyps. Zijn meest recente glazen schalen zijn bezaaid met sterren. Met zijn glossy Apocalypse wendt hij zich opnieuw tot het thema van het raam in Utrecht. Dit keer ligt het accent echter niet op apocalyptische visioenen van decadentie en ondergang (o.a. in de vorm van verwijzingen naar terroristische aanslagen), maar op de hoopvolle komst van een nieuwe wereld.

mar
Marian met Marc Mulders (foto Lodewijk Ignatius)


 

 

golf pixels rechts

 

logo kiv
footer blokje kiv

 

Marian van Caspel-van Til

 

Van Meursstraat 54
3532 CK Utrecht

 

030 - 29343 84
06 - 135 125 45

 

www.kunstinverbinding.nl
info@kunstinverbinding.nl