header kiv
roodlinks home actueel lezingen achtergrond contact roodrechts

 

 

wit midden kiv

 

kokoschka

Oskar Kokoschka, visionair schilder

De expressionist Oskar Kokoschka (1886-1980) wordt wel de portretschilder van de moderne, ontwortelde mens genoemd. Van 21 september tot en met 19 januari 2014 worden Kokoschka’s portretten van mensen en dieren getoond op een grote tentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.

In éen lezing (uit te breiden tot twee lessen) plaats ik de portretten van de tentoonstelling in Rotterdam binnen het oeuvre van Kokoschka. Zijn bijzondere ideeën, zijn spiritualiteit en zijn latere schilderijen van mythologische onderwerpen, waarin hij zich uiteenzette met de naoorlogse wereld, komen daarbij ook aan bod.

Kokoschka’s lange leven – hij werd bijna 94 jaar oud – werd bepaald door de twee wereldoorlogen. In de eerste vocht hij als vrijwilliger actief mee, daartoe gebracht door zijn wanhoop om het mislukken van zijn relatie met Alma Mahler, weduwe van de componist Gustav Mahler. De tweede wereldoorlog bracht hij als vluchteling door in Engeland. Na de oorlog bleef hij portretten schilderen, nu om ‘de moderne mens zijn gezicht terug te geven’. 

 

golf pixels rechts

 

logo kiv
footer blokje kiv

 

Marian van Caspel-van Til

 

Van Meursstraat 54
3532 CK Utrecht

 

030 - 29343 84
06 - 135 125 45

 

www.kunstinverbinding.nl
info@kunstinverbinding.nl