header kiv
roodlinks home actueel lezingen achtergrond contact roodrechts

 

 

wit midden kiv

 

rafael kiv

armando kiv

chagall kiv

chagall kiv

 


De (Jacobs-)ladder

De ladder verbindt de aarde met de hemel. Met deze symbolische betekenis komen we de ladder vaak tegen in oude en moderne kunst. In de eerste plaats als uitbeelding van Genesis 28 : het verhaal van de Jacobsladder. Het droomvisioen van de op de vlucht geslagen Jacob bood kunstenaars veel ruimte tot een persoonlijke interpretatie.

De ladder afdalende en weer opklimmende engelen komen we echter steeds weer tegen. Of het nu in een fresco van Rafael , een ets van Rembrandt of in schilderijen van Ribera of Murillo is. De joodse schilder Marc Chagall combineert de Jacobsladder met de kruisiging van Jezus. Deze opvallende combinatie zien we zowel in een van zijn schilderijen in het Musée du Message Biblique in Nice als in zijn gebrandschilderd ramen in de Notre-Dame in Reims. De trap, maar dan vooral als zelfstandig motief, komen we ook tegen in het werk van moderne kunstenaars.

In de oorlogsschilderijen van Constant bijvoorbeeld zijn de sporten van de trap losgeraakt. Armando verwijst met de trap naar kamp Amersfoort, in de onmiddellijke omgeving waarvan hij tijdens de oorlog opgroeide. Hij verwerkte het motief in schilderijen, maar ook in de vorm van een 14 meter hoge sculptuur, dat in de buurt van het voormalige kamp staat.


 

 

golf pixels rechts

 

logo kiv
footer blokje kiv

 

Marian van Caspel-van Til

 

Van Meursstraat 54
3532 CK Utrecht

 

030 - 29343 84
06 - 135 125 45

 

www.kunstinverbinding.nl
info@kunstinverbinding.nl