header kiv
roodlinks home actueel lezingen achtergrond contact roodrechts

 

 

wit midden kiv

 

kunst in verbinding dante dali
Dali’s illustratie bij canto 1

kunst in verbinding dante dali
Dante-Dali

 

 

 


Salvador Dali

Ter gelegenheid van het 700-jarige geboortejaar van Dante in 1965 had de Italiaanse staat het plan opgevat een speciale editie van de Divina Commedia uit te brengen. Dali werd gevraagd de illustraties voor deze uitgave te verzorgen. Het gegeven dat een buitenlander deze opdracht kreeg en dan nog wel deze excentrieke en uitdagende surrealist zorgde in Italië voor de nodige tegenstand en de opdracht ging niet door.

Dali echter was inmiddels gegrepen door de Divina Commedia en maakte tussen 1951 en 1960 honderd aquarellen, bij elke canto één. Deze werden in Frankrijk, Italië en later ook in Duitsland in boekvorm uitgebracht, helaas alleen nog maar antiquarisch tegen zeer hoge prijzen (ca. 4000 euro) te bemachtigen. In tegenstelling tot William Blake illustreerde Dali de Divina Commedia níet letterlijk. In surreële beelden, met voor hem karakteristieke elementen als weke lichamen, krukken, beenderen, lades, etc. - weet hij echter tot de essentie van de Divina Commedia door te dringen.

De illustratie links boven laat het moment zien van vóór de eerste canto: we zien Dante die van de rechte weg afwijkt om vervolgens te verdwalen in het bos, een verwijzing naar de allereerste terzine van het werk.


 

 

golf pixels rechts

 

logo kiv
footer blokje kiv

 

Marian van Caspel-van Til

 

Van Meursstraat 54
3532 CK Utrecht

 

030 - 29343 84
06 - 135 125 45

 

www.kunstinverbinding.nl
info@kunstinverbinding.nl