header kiv
roodlinks home actueel lezingen achtergrond contact roodrechts

 

 

wit midden kiv

‘Hendrik Nicolaas Werkman’

Lezing door Marian van Caspel
zondagmiddag 10 mei 2015
van 14 tot 16 uur
in de grachtenzaal van Museum Catharijneconvent ,
Lange Nieuwstraat 38, Utrecht

Kosten: 20 euro.
Inschrijving per mail of per telefoon (06 - 13 51 25 45),
e-mail: info@kunstinverbinding.nl
Graag bij inschrijving het bedrag overmaken naar:
NL07INGB0002671662 ten name van M. van Caspel-van Til.

Naar aanleiding van de 70-ste sterfdag van de Groninger kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945) is er dit jaar de ‘Manifestatie Werkman’ (zie www.werkman2015.nl). Belangrijkste onderdeel van de manifestatie is de overzichtstentoonstelling in het Groninger Museum, die van 11 april tot en met 1 november duurt.

werkman

Werkman was lid van de Groninger kunstvereniging De Ploeg, die in 1918 was opgericht. In de eerste jaren was hij voor de jonge kunstenaars van De Ploeg vooral ‘meneer’. Werkman was met zijn goed lopende drukkerij een aanzienlijk ondernemer in de stad. In de jaren twintig stortte zijn zaak in. Hij verhuisde met zijn uitgedunde zaak in 1923 naar de Lage der A.

Later zou hij zeggen dat elk verlies winst was, want hier lag een omslag. Met behulp van een oude handpers en het ‘werkloze’ zet- en drukmateriaal begon hij kleurige prenten te maken die hij ‘druksels’ noemde. In zijn druksels ontpopte Werkman zich als een vrij en modern kunstenaar en wist hij uit te stijgen boven het niveau van het expressionisme van De Ploeg . Door middel van een eigen tijdschrift, The Next Call, vond hij aansluiting bij de internationale avant-garde.

Aan het einde van de jaren dertig werd hij ontdekt door Willem Sandberg, toen conservator van het Stedelijk Museum in Amsterdam. De druksels die hij in de oorlog voor de semi-clandestiene uitgeverij De blauwe schuit maakte behoren tot het hoogtepunt van zijn werk. In de lezing wordt onder meer ingegaan op illustraties die hij voor De blauwe schuit maakte bij wonderbaarlijke chassidische verhalen uit Die Legende der Baalschem van Martin Buber.

In twee aparte lessen worden de twintig bladen van deze serie uitgebreid behandeld.

‘De chassidische vertellingen, druksels van H.N. Werkman’

Twee bijeenkomsten o.l.v. Marian van Caspel
vrijdagmiddag 9 en 16 oktober 2015


 

golf pixels rechts

 

logo kiv
footer blokje kiv

 

Marian van Caspel-van Til

 

Van Meursstraat 54
3532 CK Utrecht

 

030 - 29343 84
06 - 135 125 45

 

www.kunstinverbinding.nl
info@kunstinverbinding.nl