header kiv
roodlinks home actueel lezingen achtergrond contact roodrechts

 

 

wit midden kiv

Gek van surrealisme

Lezing door Marian van Caspel
op zondagmiddag 30 april van 14 tot 16 uur
in de grachtenzaal van Museum Catharijneconvent
Utrecht, Lange Nieuwstraat 38
maximaal 17 personen
kosten € 20

Opgeven voor deze lezing, bel: 06 135 125 45
e-mail: info@kunstinverbinding.nl
Graag bij inschrijving het bedrag overmaken naar:
NL07 INGB 0002 671 662 ten name van M. van Caspel-van Til.

Tot en met 28 mei is in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam nog de fantastisch mooie tentoonstelling van surrealistische werken te bezoeken. Schilderijen van onder meer Salvador Dalí, René Magritte en Max Ernst laten de droomwereld, fantasie, gekte en de onbeteugelde passie van de surrealisten zien.

Kunst in verbinding

Op basis van de eigen uitgebreide collectie surrealistische kunst heeft Museum Boijmans deze tentoonstelling, samen met musea in Edinburgh en Hamburg, kunnen organiseren. Gek van surrealisme is een prachtig overzicht met topstukken afkomstig uit vier befaamde Europese privéverzamelingen.

Het surrealisme als kunststroming moeten we vooral plaatsen in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw. Werd de van oorsprong literaire beweging in 1924 plechtig door middel van een manifest in de wereld van de beeldende kunsten gelanceerd door ‘de paus van het surrealisme, André Breton, een duidelijke einddatum is er niet. Sommigen noemen het jaar 1966 toen André Breton stierf. Velen zeggen dat het surrealisme nooit verdween. Het bestaat nog steeds! Het staat voor ‘het je laten inspireren door het toeval, door de wereld van het onderbewuste’. In die zin is het surrealisme nog steeds een vruchtbare bodem voor mensen van nu die een beetje ‘uit hun hoofd’ proberen te komen.

In mijn lezing ga ik aan de hand van de vier verzamelingen, die de leidraad vormen van de expositie, in op de hoogtepunten van de getoonde kunstwerken.

kunst in verbinding

kunst in verbinding

Dali trad bij de opening van de eerste tentoonstelling van het surrealisme in Londen in 1936 op in duikerspak:
“om de diepten van het onderbewuste te verkennen”.

 

 

golf pixels rechts

 

logo kiv
footer blokje kiv

 

Marian van Caspel-van Til

 

Van Meursstraat 54
3532 CK Utrecht

 

030 - 29343 84
06 - 135 125 45

 

www.kunstinverbinding.nl
info@kunstinverbinding.nl