header kiv
roodlinks home actueel lezingen achtergrond contact roodrechts

 

 

wit midden kiv

‘Rodin’

Lezing door Marian van Caspel
zondagmiddag 15 januari 2017
van 14 tot 16 uur
in de grachtenzaal van Museum Catharijneconvent
Lange Nieuwstraat 38, Utrecht
€ 20

Opgeven voor deze lezing, bel: 06 135 125 45
e-mail: info@kunstinverbinding.nl
Graag bij inschrijving het bedrag overmaken naar:
NL07INGB0002671662 ten name van M. van Caspel-van Til.

Van 19 november tot en met 30 april 2017 is een grote tentoonstelling van het werk van de beeldhouwer Rodin te zien in het Groninger Museum. Auguste Rodin (1840-1917) is de grootste en invloedrijkste beeldhouwer van de moderne tijd. Rodin’s werk stuitte aanvankelijk op enorm veel weerstand. Veel van zijn beelden werden als ‘niet af’ beschouwd. Een ander modern element in het werk van Rodin is dat hij op basis van gipsen afgietsels van zijn werk assemblages maakte, bijvoorbeeld een jeugdportret van Camille Claudel gecombineerd met de linkerhand van Pierre de Wissant, een van ‘de burgers van Calais’. In deze ‘ars combinatoria’, die door de tentoonstelling uitgebreid belicht wordt, was Rodin een voorloper van bijvoorbeeld Picasso met zijn collages.

kunst in verbinding kunst in verbinding kunst in verbinding kunst in verbinding

Op de tentoonstelling wordt ook, met name door middel van gipsen, aandacht besteed aan het tot stand komen van de belangrijkste werken die Rodin in opdracht maakte: De poort van de hel, De burgers van Calais en Monument voor Balzac. De poort van de hel kan beschouwd worden als het centrale werk in het oeuvre van Rodin. Bekende werken als De Kus en De Denker zijn eruit ontstaan. De Poort van de hel gaat terug op De Hel in de Divina Commedia van Dante. Zo is De kus terug te voeren op het verhaal van Francesca en Paolo dat door Dante in de vijfde canto van De Hel verteld wordt. De Denker was oorspronkelijk bedoeld als een beeld van Dante zelf.

kunst in verbindingIn De burgers van Calais en Monument voor Balzac hield Rodin zich niet aan de traditionele iconografie van helden en schrijvers, maar zoomde hij op onorthodoxe wijze in op de essentie van zijn figuren.

 

 

 

 

golf pixels rechts

 

logo kiv
footer blokje kiv

 

Marian van Caspel-van Til

 

Van Meursstraat 54
3532 CK Utrecht

 

030 - 29343 84
06 - 135 125 45

 

www.kunstinverbinding.nl
info@kunstinverbinding.nl