header kiv
roodlinks home actueel lezingen achtergrond contact roodrechts

 

 

wit midden kiv

Odilon Redon

Lezing van Marian van Caspel
zondag 22 juli 2018
14 tot 16 uur
Museum Catharijneconvent, Grachtenzaal
Lange Nieuwstraat 38, Utrecht
€ 20

Opgeven voor deze lezing: bel: 06 135 125 45
e-mail: info@kunstinverbinding.nl
Graag bij inschrijving het bedrag overmaken naar:
NL07INGB0002671662 ten name van M. van Caspel-van Til.

Redon Kunst in verbindingDe tentoonstelling Odilon Redon. La littérature et la musique die tot en met 9 september in het Kröller-Müller Museum plaats vindt zal ongetwijfeld deze bijzondere kunstenaar in ons land bekender maken. Tot nu toe beperkte zijn roem hier zich tot vooral kunstenaarskringen, wat in schril contrast staat met het feit dat de Nederlandse musea veel werk van deze Franse kunstenaar bezitten.

Odilon Redon (1840-1916) werd in hetzelfde jaar geboren
als Claude Monet. In tegenstelling tot de impressionisten was de gerichtheid op de zichtbare wereld voor Redon geen doel, maar een vertrekpunt. Vanuit zijn studie van de natuur ontstonden de meest fantasierijke houtskooltekeningen en litho’s, door hem zelf liefkozend ‘mes noirs’ genoemd.

Een lachende spin, ogen op steeltjes en zwevende embryonale wezentjes: Redon is de schepper van een macabere, angstaanjagende en fantasierijke wereld in zwart en wit. Veel van zijn ‘noirs’ vormen – vrije- illustraties van literaire werken, zoals La tentanton de Saint Antoine van Flaubert.
Redon Kunst in verbindingIn Yeux clos uit 1890, dat de overgang van zwart-wit naar kleur markeert, gaat achter de ‘gesloten ogen’ een innerlijke werkelijkheid van introspectie, bezinning en berusting schuil. Onder invloed van de schrijver Édouard Schuré, die meende dat de diverse wereldgodsdiensten in hun mystieke basis overeenstemden, schilderde Redon een pastel met een Christusachtige Boeddha. De schilderijen met mythologische onderwerpen zijn talrijk, waarbij het gevleugelde paard Pegasus symbool lijkt te staan voor hemzelf.

In het algemeen staan de kleurrijke pastels en olieverfschilderijen in schril contrast met het eerdere zwart- wit werk. Het is alsof Redon na zijn zestigste de vreugde van de wereld om hem heen ontdekt. Zelfs de kleurrijkste bloemstillevens en portretten laten de innerlijke diepte zien die het werk van Redon kenmerkt.

Redon Kunst in verbinding

 

 

golf pixels rechts

 

logo kiv
footer blokje kiv

 

Marian van Caspel-van Til

 

Van Meursstraat 54
3532 CK Utrecht

 

030 - 29343 84
06 - 135 125 45

 

www.kunstinverbinding.nl
info@kunstinverbinding.nl