header kiv
roodlinks home actueel lezingen achtergrond contact roodrechts

 

 

wit midden kiv

Cursus over de Divina Commedia van Dante

Vier bijeenkomsten o.l.v. Marian van Caspel
4 vrijdagmiddagen op 3, 10, 17 en 24 februari 2017
van 14 tot 16 uur
in de tuinkamer van de Doopsgezinde Kerk
Oudegracht 270, Utrecht
maximaal 17 personen
kosten € 85

Opgeven voor deze lezing, bel: 06 135 125 45
e-mail: info@kunstinverbinding.nl
Graag bij inschrijving het bedrag overmaken naar:
NL07INGB0002671662 ten name van M. van Caspel-van Til.

Vorig jaar was het 750 jaar geleden dat Dante Alighieri (1265-1321) in Florence geboren werd. Zijn Divina Commedia behoort tot de grootste literaire werken van de Europese cultuur. In honderd zangen (canti) beschrijft Dante zijn tocht door de hel (Inferno) over de louteringsberg (Purgatorio) naar het paradijs (Paradiso). Als begeleiders heeft hij de dichter Vergilius, zijn geliefde Beatrice, die al op 24-jarige leeftijd overleed, en tenslotte de mysticus Bernard van Clairvaux.

kunst in verbinding   kunst in verbinding

Vele kunstenaars hebben zich in de loop der eeuwen door het beeldend taalgebruik van de dichter laten inspireren. In vier lessen, gegeven door kunsthistorica Marian van Caspel, volgen we Dante op zijn reis aan de hand van kunstwerken van onder anderen Botticelli, Michelangelo, William Blake, Dali, Robert Rauschenberg en Juke Hudig. Schema’s in de syllabus zorgen voor het overzicht.

Elk van de drie rijken – hel, louteringsberg en paradijs – bestaat uit tien afdelingen, waarbij de negen hellekringen (plus limbo) het spiegelbeeld vormen van de negen hemelen (plus empyreum). De Commedia, zoals het werk oorspronkelijk heette, kent een enorme rijkdom aan personages: meer dan zeshonderd historische en mythologische figuren worden bij naam genoemd. Aan vele van deze personen zitten verhalen vast, zoals het ontroerende verhaal van de geliefden Francesca en Paolo, tijdgenoten van Dante. In de tweede kring van de hel, die van de wellustigen, worden zij in een razende storm eeuwig door de lucht rondgesleurd. Het beroemde beeld van Rodin, De Kus, is op deze geliefden geïnspireerd.

De Divina Commedia vertoont een gelaagdheid die interpretatie op verschillende niveau’s mogelijk maakt. Tijdens de lessen komen we er wellicht achter dat het verhaal van Dante meer over ons gaat dan dat we zouden kunnen bevroeden.

kunst in verbinding   kunst in verbinding

 

 

golf pixels rechts

 

logo kiv
footer blokje kiv

 

Marian van Caspel-van Til

 

Van Meursstraat 54
3532 CK Utrecht

 

030 - 29343 84
06 - 135 125 45

 

www.kunstinverbinding.nl
info@kunstinverbinding.nl