header kiv
roodlinks home actueel lezingen achtergrond contact roodrechts

 

 

wit midden kiv

Armando - Een postuum eerbetoon

Lezing van Marian van Caspel
zondag 17 februari 2019
14 tot 16 uur
Grachtenzaal van Museum Catharijneconvent
Lange Nieuwstraat 38, Utrecht

Kosten € 22,50
Inschrijving per mail of per telefoon 06 135 125 45
e- mail: info@kunstinverbinding.nl
Graag bij inschrijving het bedrag overmaken naar:
NL07 INGB 0002 6716 62 ten name van M. van Caspel-van Til

Armando-KivWat een verjaardagsfeest had moeten worden, is nu een postuum eerbetoon: de overzichtstentoonstelling in Museum Voorlinden was later dit jaar gepland rond de 90-ste verjaardag van in 1929 geboren Armando, maar is door zijn overlijden, afgelopen zomer, vervroegd.

Nog tot en met 10 maart zijn er ruim 50 werken te zien die samen een overzicht vormen van het veelzijdige oeuvre van de kunstenaar. Armando maakte schilderijen en sculpturen, maar ook gevoelige tekeningen en poëtische grafiek. Tevens is hij bekend als violist, theater- en filmmaker en schrijver van proza en poëzie. Binnen al deze disciplines gaat het om één
thema: de tragiek van de mens.
Zelf sprak de kunstenaar over ‘veelzijdigheid in eenzijdigheid’: veelzijdig in zoveel disciplines, eenzijdig in het thema. Dit centrale thema bleef zestig jaar hetzelfde en wortelt in zijn heftige jeugdervaringen in Amersfoort tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In aansluiting op de tentoonstelling in Museum Voorlinden laat kunsthistorica Marian van Caspel Armando’s beeldend werk zien: van de rauwe ‘peintures criminelles’ uit de jaren vijftig tot aan zijn kleurige schilderijen van na de de laatste twee decennia. De grote zwart-wit schilderijen waarmee hij in de jaren tachtig doorbrak en die in series (bomen, vlag, hek, ladder, etc.) opgevat zijn, vormen het hoogtepunt en de kern van zijn oeuvre. De motieven werden ook naar sculpturen vertaald. Zo is vlakbij het voormalige Kamp Amersfoort een 14 meter hoge bronzen ladder te zien en op de tentoonstelling een kleinere versie daarvan.

Armando-Kiv

 

 

golf pixels rechts

 

logo kiv
footer blokje kiv

 

Marian van Caspel-van Til

 

Van Meursstraat 54
3532 CK Utrecht

 

030 - 29343 84
06 - 135 125 45

 

www.kunstinverbinding.nl
info@kunstinverbinding.nl